Presentació del llibre de Lluïsa Pla i Toldrà sobre la nissaga de poder targarina, els Girona.

A mitjans del segle XVIII, va establir-se a Tàrrega, procedent de Reus, la família Girona, que va obrir una botiga de teles a la capital de l’Urgell. Tres generacions més tard, d’aquell negoci sorgiria el grup inversor més important de la burgesia catalana del XIX.

No són tan coneguts com els Güell, per citar un cognom paradigmàtic de la gran burgesia catalana del segle XIX, però els Girona, de Tàrrega, eren encara més importants.

Els Girona van fer possible la construcció del canal d’Urgell, la línia fèrria Barcelona-Saragossa, van ser impulsors del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, van crear el primer banc modern de l’Estat, van construir la seu central de la Universitat de Barcelona…” (Anna Sàez. Segre. Juliol 2017)